Bekijk online

Uitnodiging 31 oktober

Aanmelden t/m 24 oktober!

Halte Werk, de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk en partners bieden uw vrijwilligers op donderdag 31 oktober 2019 een inspirerende bijeenkomst.

Tussen 16.00 en 20.30 uur kunt u in De Binding in Zuid-Scharwoude een gevarieerd programma volgen met diverse workshops: Van armoede naar ACTIE! 2019.

In twee rondes gaan deelnemers in kleine groepjes uiteen om (van elkaar) te leren over verschillende onderwerpen.

 

De te volgen workshops en het programma staan hiernaast. Klik op een onderwerp voor een omschrijving. Voor een broodje tussendoor wordt gezorgd!

Aanmelden?
Mail uw naam en organisatie uiterlijk 24 oktober naar 31oktober@haltewerk.nl VOL=VOL

NB: Omdat we deze bijeenkomst aanbieden namens een groot aantal verschillende organisaties kan het voorkomen dat u meerdere uitnodigingen ontvangt. Onze excuses hiervoor.

  Workshops & Programma

Schulden + schaarste = schaamte?
Motiverende gespreksvoering
Veilig financieel ouder worden
Armoede & gezondheid
Minimaregelingen
Signalen van armoede?
Van geldzorgen/schulden naar een oplossing
Programma

Schulden + schaarste = schaamte?

Wat zijn de gevolgen van schulden voor het dagelijks functioneren? Wat lukt, wat lukt niet? Op basis van inzichten uit de psychologie wordt duidelijk dat schulden, net als stress, te maken hebben met tekorten. Deze tekorten worden ook wel schaarste genoemd. In de workshop beleef je zelf wat stress met je lichaam doet. Vervolgens bespreken we wat dit betekent voor de ondersteuning die professionals en vrijwilligers kunnen bieden. Het doel van de workshop is om duidelijk te maken dat een vraagverlegenheid van cliënten niet alleen voortkomt uit schaamte, er zijn ook andere verklaringen. Workshop door Joost Weling en Maisha van Pinxteren, docent-onderzoekers verbonden aan de opleiding Social Work en Lectoraat Empowerment en Professionalisering.

Motiverende gespreksvoering

In de workshop 'Motiverende gespreksvoering' door Sociaal Werker Theo Olling van MET Welzijn krijgt u inzicht in hoe u als vrijwilliger, coach, hulpverlener of adviseur met de methode 'Motiverende gespreksvoering' mensen kunt helpen zèlf tot inzichten te komen en hen te begeleiden bij gedragsverandering. Deze methode geeft inzicht in gedragsverandering en reikt gesprekstechnieken aan om een veranderproces bij mensen te begeleiden. U leert hoe u om kunt gaan met weerstand en hoe u de intrinsieke motivatie van mensen kunt versterken.

Veilig financieel ouder worden

 

Per jaar worden naar schatting zo’n 30.000 ouderen in Nederland het slachtoffer van financieel misbruik zoals pinpasfraude, gedwongen testamentwijziging of het wegnemen van waardevolle eigendommen uit hun huis. Hoe kunnen we ouderen helpen hun zaken zó te regelen dat de kans op financiële uitbuiting afneemt? Hoe kunnen we als vrijwilligers signaleren en naar wie kunnen we doorverwijzen? Welke zaken dient men bij het ouder worden goed te regelen? Tijdens deze workshop bespreken Petra Feenstra wijkverpleegkundige en lid van de werkgroep 'Veilig financieel ouder worden' en en Helma Bockhorst, van B&L Notarissen deze vragen.

Armoede en gezondheid

Gezondheid speelt een belangrijke rol binnen gezinnen die leven in armoede. In deze workshop gaan Miriam Levijn-Schotanus en Peter Jansen van de GGD in op cijfers (aantallen, gevolgen, risicogroepen) in NHN, gemeente Alkmaar, Langedijk en HHW. Daarnaast legt een opvoedondersteuner uit wat voor soort problematiek er voorkomt en hoe vrijwilligers dit zelf kunnen signaleren als zij in contact zijn met mensen in een armoede-situatie.

 

Minimaregelingen

Halte Werk biedt HAL-inwoners met weinig inkomen en vermogen extra's. In de workshop 'Minimaregelingen' hoort u onder andere welke dit zijn, wanneer inwoners recht hebben op de extra's en hoe deze aangevraagd kunnen worden. Trudy Vlaar, beleidsmedewerker bij Halte Werk vertelt u er alles over. Met deze praktische informatie kunt u uw cliënt zeker goed verder helpen!
 

 

 

Signalen van armoede?

Wat is armoede? Hoe herkent u het? En als u als vrijwilliger bij iemand thuis bent en denkt: 'hier klopt iets niet'... wat doet u dan? Gaat u het gesprek aan, of juist niet? Wat doet het met u? Kunt u terecht bij een contactpersoon of coördinator van uw vrijwilligersorganisatie? Tijdens deze workshop gaan we met elkaar in gesprek. Workshop door: Petra Schoon van Langedijk Wonen Plus Welzijn en Marleen Kramer van Inloophuis De Zwaan.

   Petra Schoon

Marleen Kramer

Van geldzorgen/schulden naar een oplossing

Als hulpverlener wordt u geconfronteerd met diverse zaken als huiselijk geweld, burenruzies, uithuisplaatsingen en gezondheidsproblemen. Vaak gaat dit samen met financiële problemen. Marjolein Kaptijn en Tine Zwaan van Halte Werk nemen u mee in het proces schuldhulpverlening. Na afloop van deze workshop weet u beter om te gaan met schulden-problematiek bij uw cliënten, wanneer door te verwijzen en waaruit de mogelijkheden en samenwerking met schuldhulpverlening bestaat.

Programma

Van armoede naar AKTIE! 2019
Datum: 31
oktober 2019
Locatie: De Binding, Bosgroet 2, Zuid-Scharwoude

Dagvoorzitter: Friedel Nijman

 

Programma:

16.00 uur                  Inloop

16.30 uur                  Gezamenlijke start

17.15 uur                  Workshop ronde 1*

18.15 uur                  Gezamenlijk broodje eten

19.00 uur                  Workshop ronde 2*

20.00 uur                  Gezamenlijke afsluiting

20.30 uur                  Netwerkmogelijkheid
 

*Workshops: tickets voor de workshops zijn op de bijeenkomst verkrijgbaar. U hoeft u dus niet van tevoren voor een bepaalde workshop op te geven. U moet zich wèl voor het evenement zelf aanmelden.

Aanmelden? Mail uw naam en organisatie
uiterlijk 24 oktober naar 31oktober@haltewerk.nl

 

De bijeenkomst wordt u aangeboden door:

 

 

 

Halte Werk

Mail: haltewerk.nl/contact

Bel: 14 072, kies 'Alkmaar' en vraag naar Halte Werk. Ma t/m vrij tussen 8.30 tot 17.00 uur
 

Bezoek:

Mallegatsplein 10, 1815 AG Alkmaar

Ma t/m vrij tussen 9.00 en 13.00 uur

 

Wenst u geen mail van Halte Werk te ontvangen, dan kunt u zich hier uitschrijven.